Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

„Naša djeca“ - mjesto za mlade

Za www.supergradjani.ba piše: Ena Čaušević

 

Ovo zeničko udruženje je pokretač promjena, odskočna daska za mlade i pozitivan primjer povezanosti u zajednici.

 

Udruženje za brigu i opšta prava djece “Naša djeca” iz Zenice je mjesto gdje se njeguju ideje, kreativnost, druženje i podrška. Udruženje kroz nekoliko redovnih aktivnosti okuplja zeničke osnovnoškolce, srednjoškolce i studente kako bi oni iz svoje perspektive poboljšali svoju lokalnu zajednicu. Ove godine, naše Udruženje slavi 30 godina postojanja i rada, a misija se nije mnogo mijenjala kroz godine, samo se širila.

 

Dječiji parlament je redovna aktivnost ovog udruženja koja okuplja 80 djece koja na svojim sedmičnim sastancima kreiraju kampanje, zagovaraju unaprjeđenje dječijih prava, razvijaju međuljudske odnose i uče o svim važnim temama koje se ne uče u školi. Veliki uspjeh Dječijeg parlamenta je usvojeni Lokalni akcioni plan 2016. godine, čime je grad Zenica postao prvi grad s ovakvim akcionim planom, te se, s ponosom, može reći da se ovi mali-veliki junaci bore za bolje sutra svojih vršnjaka. Provedeno je i istraživanje roditelja, djece i profesionalaca koje je vodilo Udruženje “Naša djeca”, a Lokalni akcioni plan koji su inicirali omogućava identifikaciju potreba djece, planiranje aktivnosti, određivanje ključnih nosioca aktivnosti i postavljanje pokazatelja za praćenje implementacije plana. Također, olakšava formulisanje konkretnih mjera s jasnim ciljem poboljšanja položaja djece na lokalnom nivou. Pruža i mogućnost praćenja efikasnosti trošenja sredstava i daje povratne informacije o kvalitetu pruženih usluga i stvarnoj dobrobiti za djecu.

 

O uticaju Udruženja “Naša djeca” na mlade govori i primjer mlade aktivistice Azre Mešković, koja je sa 15 godina postala dio Dječijeg parlamenta, a danas je facilitatorica istog.

 

“Kao povučena osoba, biti dio parlamenta za mene je bio hrabar potez. Međutim, svaki novi sastanak za mene je značio sudjelovanje u radionici i izvlačio je iz mene mišljenja i razmišljanja koja su drugi itekako uvažavali i prihvatali. Samim tim, davanjem na značaju mom mišljenju, ja sam rasla, sazrijevala i postajala druga osoba” - izjavila je Azra.

Azra je i danas dio Dječijeg parlamenta, ali u drugoj ulozi. Danas je ona ta koja bodri, kao što su nju bodrili da mijenja svoju zajednicu na bolje. Ona je primjer kako se djelovanje Udruženja širi i na druge sfere života.

 

“Jedna od najdražih uloga mi je upravo uloga facilitatora Dječijeg parlamenta. Najponosnija sam na tu ulogu, jer je ona pokazatelj mog odrastanja i sazrijevanja - od povučenog djeteta do osobe koja danas hrabri takvu djecu i daje im vjetar u leđa. Korisno iskorišteno slobodno vrijeme u najosjetljivijem periodu tinejdžera pomogao mi je da shvatim šta želim biti i kakva osoba želim postati, čak i izvan zidova organizacije. Dječiji parlament izdefinisao me je i u profesionalnom smislu, te danas upravo radim sa djecom i mladima” -  dodala je Azra.

 

Kada se spoji preko 30 djece u jednom prostoru, može se samo čuti smijeh a osjetiti zajedništvo. Iako su generacije različite, subotom u 11.00 sati svi postaju jedno, nadopunjuju jedni druge, popravljaju jedni drugima dan, smišljaju ideje i dijele pozitivnu energiju.

 

“Atmosferu na parlamentu je teško dočarati, ali ono što želim istaći jeste da je to naš sigurni krug - krug povjerenja, podrške i uzajamne pomoći” – dodaje Azra.

 

Glas djece i mladih se čuje i na prvom bosanskohercegovačkom community radiju - Radiju „Active“, koji unazad 10 godina djeluje u sklopu Udruženja “Naša djeca”. Na ovom lokalnom radiju djeca i mladi sami kreiraju svoje radio emisije, rade intervjue i promovišu teme koje su njima bitne. Omladinski program kreira omladina i to je nešto što je bio cilj od samog osnivanja radiostanice, a danas tu ideju mladi proširuju i na multimedijalne sadržaje. Pod krovom Udruženja i Radija „Active“ su do sada mladi samostalno kreirali radio emisije, radio priloge, radio drame, podkaste, filmove, pjesme i muzičke spotove, kao i organizovali književne i poetske večeri, jam session-e, fundraising kampanje i koncerte na kojima su lokalni muzičari nastupali zajedno s poznatim zvijezdama poput Ede Majke, Frankie i Marchela.

 

Sfera djelovanja Udruženja je jako raširena u skladu za potrebama i željama mladih. Tako se u jednom danu, u istom prostoru, mogu vidjeti mladi koji rade zadaću, drugi koji pripremaju kampanju za dječija prava, ekipu koja vodi radio emisiju i bend koji u drugom studiju svira svoju muziku. Ovo je spoj svega što mladi žele biti.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija