Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Gradačačke dame – liderke u jačanju društvene kohezije

 

Gradačac je grad dugogodišnje tradicije junaštva, zajedništva i tolerancije. U tom duhu,  jačanje povjerenja i dijaloga među zajednicama i pojedincima postalo  je imperativ razvoja i izgradnje prosperitetnog društva po mjeri svih građana.  

To su prepoznale brojne dame iz različitih struktura i institucija, od gradske uprave, lokalnih medija, škola do nevladinih organizacija, koje udružene, rade na sistemskom jačanju društvene kohezije. Koalicija “Mržnja, ne sada i ne ovdje, Gradačac” inicirala je izradu akcionog plana za koheziju u zajednici, što je svesrdno podržano od strane Gradske uprave i drugih partnera. Rješenjem gradonačelnika, formirana je radna grupa na čijem čelu je agilna Senija Muftić, predstavnica Turističke zajednice grada Gradačca, dama koja istinski poznaje bogatstvo kulturno-istorijskog nasljeđa Gradačca i neumorno se zalaže za njegovanje, promociju vrijednosti koje ovo bogatstvo nosi sa sobom. Nermina Hadžimuhamedović, dugogodišnja saradnica iz Gradske uprave Gradačca aktivno je uključena u proces izrade akcionog plana, dajući svesrdnu podršku radu Koalicije ali i institucionalnom jačanju društvene kohezije. Tu je i Emina Turbić, sekretarka Gradskog vijeća Gradačca, koja se pobrinula za sve pravne i proceduralne elemente u toku izrade, a nadamo se, i skorog usvajanja akcionog plana. Inspirativna Ida Tursić, glumica, lokalna aktivistica i koordinatorica Koalicije definitivno je unijela omladinsku perspektivu i kreativan pristup ovoj tematici kroz izradu i zanimjivu prezentaciju rezultata ankete, koja je provedena među građanima tokom procesa izrade akcionog plana. Njena pozitivna energija i zdrav duh unose svježinu u rad Koalicije i jačanje omladinskog aktivizma na raznim poljima. Azra Okanović, urednica Radio Gradačca, već duži niz godina kontinuirano podržava rad Koalicije, promovišući ljepote raznolikosti, kulturu dijaloga i značaj tolerancije. Tu su još i svestrana i kreativna Amra Hasić i profesorica Asmira Goletić, koje svojim idejama i poticanjem angažmana mladih u aktivnosti Koalicije šire pozitivne vibracije i daju izuzetan doprinos u jačanju pozitivnih vrijednosti u društvu.

“Akcioni plan koji je u svojoj završnoj fazi izrade, rezultat je unutrašnje kohezije koja se generirala i u ovoj radnoj grupi i koja je spojila kreativne energije njenih članova i članica. Zadovoljstvo je biti na čelu tima koji će predložiti Gradskom vijeću Gradačac dokument i set aktivnosti osmišljenih kako bi dodatno promovisali pozitivne društvene vrijednosti i učvrstili imidž Gradačca kao sredine koja njeguje zajedništvo, kulturu dijaloga i toleranciju”, rekla nam je Senija Muftić, predsjednica radne grupe.

Ida Tursić – koordinatorica Koalicije naglasila je da je iznimno važno uključiti mlade u sve aktivnosti kojima se promovišu ove pozitivne vrijednosti, jer ćemo samo tako graditi zdravo društvo u kojem će svi pojedinci i pojedinke biti prihvaćeni, međusobno se podupirati i radovati, kako individualnim, tako i zajedničkim uspjesima. 

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija