Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Iz sivih hodnika do svjetskih takmičenja i fakulteta

 

Piše: Azur Delić

Ubijene. Na cesti u glavnom gradu BiH. Saobraćajna nesreća u kojoj su stradale Selma Agić i Edita Malkoč potresla je cijelu državu. Tada je Tarik Horozović, sa kojim smo se sreli u blizini mjesta nesreće, bio učenik srednje škole.

Ni jednog trena nije oklijevao. Sa prijateljima je osmislio inovaciju koja bi uredila semaforsku signalizaciju isprečavala vozače da pređu dozvoljenu brzinu. “Sistem bi napravio dinamično određivanje maksimalne dozvoljene brzine. Sistem bi odredio postojanje kontrolne sobe i putem nje bi se mijenjala brzina na putnim pravcima, usklađivala bi se semaforska signalizacija i pratila bi se frekvencija vozila, te označavalo kršenje propisane brzine,” priča ovaj mladi bh. inovator dok gleda na, za dva mlada života, kobnu raskrnicu. Napravili su i maketu svoje inovacije, a potom osvojili zlatnu medalju na smotri inovacija – BOSEPO. Uslijedilo je takmičenje Informatix u Rumuniji sa više od 100 takmičara.

“Upoznao sam čak i mlade iz Mozambika... Kolege iz Kine supredstavile robota. Osjećao sam se počastvovano što sam u takvom društvu - društvu možda najvećih umova naše generacije,” prisjeća se Tarik svjetskog takmičenja na kojem je osvojio drugo mjesto!

Dok nastavljamo šetnju priča nam o odnosu inovatora i privatnika u drugim zemljama. Oni su, kaže Tarik, zainteresovani za inovacije, prepoznaju mlade i onda ih privlače u kompanije. U tom segmentu postoji najviše prostora za napredak u Bosni i Hercegovini, poručuje on. Za njega granice u svijetu ideja ne postoje. Od svoje 11 godine bavi se i lovom. Tu je prepoznao novi problem koji treba rješenje: mine i 26 godina nakon rata nisu uklonjene.

“Prilikom proizvodnje mina, na njih treba ugraditi termitno punjenje i kada se ono aktivira, dakle  nakon borbenih dejstava, mine bi bile uništene. Termitno punjenje je supstanca koja protapa željezo, istopila bi minu,” objašnjava detalje Tarik, te uz osmijeh, dok ulazimo u kafić, zaključuje: “Zbog same kontraverznosti projekta i supstanci s kojima bih radio nikada ovaj projekat nisam realizovao.”

Trenutno radi na aplikaciji na kojoj će se moći praviti šoping lista, a aplikacija će nuditi domaće proizvode. Više od 2000 hiljade proizvoda za sada imaju u bazi. Aplikacija će također omogućiti malim obrtima i kompanijama da njihovi kupci putem platforme naruče proizvode.

U svijet po znanje!

Tarik, trenutno student računarstva i informatike UNSA, odlučan je da ostane u Bosni i Hercegovini, a znanja planira prikupljati u svim krajevima svijeta. Vođen istom mišlju, po nove spoznaje otišao je Kenan Imamović, mladi inovator iz Tuzle. Studira na koledžu u Portlandu, najvećem gradu u američkoj saveznoj državi Oregon. Planira spojiti kompjuterske nauke i psihologiju, a potom i završiti master iz oblasti umjetne inteligencije. Prije tri godine sreli smo se u hodniku Sportsko-kulturnog-privrednog centra Mejdan u Tuzli. Tada je Kenan bio samo mladić pun ideja i želje, okružen sivilom nekadašnjeg hrama košarke. Danas svoj potencijal pokazuje u državi mogućnosti, kako često opisuju Ameriku. Iza njega su važne inovacije: HeatLine koji sprečava hipotermički šok, zatim aplikacija za prevoz, itd. Naime, nakon što sa svojim prijateljima jedne večeri nije mogao da pronađe prevoz rodila se ideja da naprave aplikaciju putem koje će to biti olakšano.

“Unikatan biznis plan ima ova aplikacija. Na aplikaciji se prijavite; odaberete lokaciju gdje ste, aplikacija vam odmah delegira slobodnog vozača. Sigurnost bi bila stopostotna jer bi svaki vozač morao da prođe kroz sigurnosni sistem. To bi bila šansa za dodatnu zaradu ljudima,” priča Kenan dok na opasku da su na ovom principu veliku popularnost dostigle aplikacije za dostavu hrane, Kenan kaže: “Pa ta ideja je nastala prije svega toga i nekako me to nije doticalo sve do ovog perioda i rapidnog rasta popularnosti Korpe.ba, Glovo.ba,  itd. jer sam jednostavno vidio kako im dobro ide, a  isti je princip kao i naš samo drugačija usluga.”

Njihova razrađena, detaljno definirana aplikacija, čeka na investitora. HeatLine, naredna inovacija Kenanovog tima, dočekala je priznanje – prvo mjesto na bh. državnom takmičenju! Radi se o proizvodu (vrećici) koji može spašavati živote u hipotermičkom šoku; ideja nastala u jeku migrantske krize. Usljed naglog pada temperature tijela dolazi do hipotermičkog šoka. “Reakcije prvih komšija, poznanika su bile najinteresantnije, jer sam tada postao svjestan kako radimo dobre stvari. Jednom me tako komšinica zaustavila i 15 minuta je pričala kako je važno to što radimo i plakala je... Ja sam zbunjeno gledao, jer to meni nije bilo ništa posebno,” prepričava Kenan trenutak kada je uvidio prepoznatost svog društvenog doprinosa.

Iako je danas na drugom kontinentu, to ga ne sprečava da sa svojim prijateljima i dalje bude u kontaktu, čak planira implementaciju novih inovacija. Za razliku od brojnih drugih mladih, Kenan svoj put vidi sasvim drugačije: “Zacrtao sam sebi da nikada neću trajno napustiti Bosnu i Hercegovinu. Okvirni plan je da završim edukaciju ovdje, da se uvežem na različite načine sa ljudima, donatorima itd., te da se vratim i da kroz svoj spektar znanja nastavim podsticati mlade da rade ono što smo mi radili i da svojim primjerom pokažem da se treba i vratiti u državu, s prikupljenim znanjima.”

Suze komšinice pokazuju da ljudi u Bosni i Hercegovini prepoznaju želju za doprinosom, kaže Kenan, a stalnim radom na sebi moguće je, i u svojoj državi, izgraditi mikrosvijet u kojem smo zadovoljni. Iako to, dodaje Kenan, zvuči nerealno. No, i do sada su pogledi na svijet ovakvih inovatora izgledali nerealno pa se na kraju pretvorili u najljepšu stvarnost. Vjera u boljitak – njihova je vodilja.

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija