Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

Najsretnija sam kada vidim da su i ljudi iz moje zajednice sretni

Piše: Maja Nikolić za www.supergradjani.ba

 

Profesorica Engleskog jezika Suzana Ostojić iz Lipnice u Tuzli posljednjih godina je životni rad i trud posvetila ljudima iz svoje lokalne zajednice. Čini sve da ženama pokaže koliko mogu biti snažne, a djeci i mladima da je život bolji uz učenje, aktivizam i druženje bez mobitela. Suzana Ostojić, kao primjer svima!

Tuzlansko gradsko naselje Lipnica jedno je od najvećih u ovom gradu. Posljednjih godina krase ga mlade osobe koje su se posvetile aktivizmu i od svoga sela prave velike priče, prije svega one ljudske, a onda i one društveno korisne. Među njima je prvakinja Suzana Ostojić, profesorica Engleskog jezika, koja je odrastala u Lipnici, nije pohrlila u grad kao mnogi mladi bračni parovi nego ostala u svom mjestu. Radi u lokalnoj školi u Lipnici koju je sama pohađala, a svoje vrijeme posvetila je razvoju aktivizma u ovom mjestu koje žudi za kvalitetnijim životom.

Nedavno se Suzana, zajedno sa svojim mladim aktivistima i mještanima, vratila iz Prihvatnog centra „Duje“ za čije su korisnike tijekom dvanaestog mjeseca organizirali nekoliko humanitarnih akcija  te prikupljali odjeću, higijenske i druge potrepštine.

„Sve što radimo krenulo je potpuno spontano sa velikom željom da nešto učinimo za naše mjesto. Nama je zapravo nedostajalo druženja i susreta. Nedostajalo je nekih lijepih aktivnosti za sugrađane, za djecu i mlade. Mi živimo u jednoj lokalnoj zajednici koja je udaljena od grada i onda je bilo vrlo malo aktivnosti. Zato smo odlučili da nećemo dopustiti da neki jako korisni prostori ovdje budu prazni, nego da ih iskoristimo. Sada imamo folklor za žene i za djecu. Imamo radionice, edukacije za građane srednje životne dobi, a organiziramo i humanitarne akcije“, kaže nam Supergrađanka Suzana Ostojić koja neumorno organizira sve ove aktivnosti.

Zanimljivo je da je potaknula i radionice časova gitare, a mladi vrlo često u okviru Lokalne grupe za razvoj Lipnica na čijem je čelu Suzana Ostojić imaju i druge zabavne aktivnosti u svom selu poput kino projekcija.

„Često me pitaju zašto radim sve što radim i kako da to radim volonterski, jer se to u današnje vrijeme ne isplati. Kažu mi i da ne mislim na sebe u smislu da sve što se radi besplatno ne treba ni raditi.  Ni ja, ponekad, ne mogu objasniti ono kako ja shvatam život i svijet oko sebe, naročito odnos spram radnog mjesta i lokalne zajednice. Ali ja radim sve što volim, a kako ne bih voljela kada tamo u svojoj maloj Lipnici, gdje je svaka druga kuća prazna, radimo fantastične stvari.“

U lokalnoj školi u Lipnici Suzana radi već dvadeset godina i svoj rad posvetila je upravo mladima.

„Nekako mi je drago kada znam i kada to drugi prepoznaju, da nisam osoba koja svoj posao shvaća samo kao neku radnu obavezu. Volim poticati mlade na aktivnosti i lijepo je vidjeti s kolikom radošću oni prihvaćaju sve ono što im se ponudi. Zaista mi pričinjava veliko zadovoljstvo kada vidim da drugi podržavaju moju želju za aktivizmom.“

Ono što Suzanu još krasi je što stalno promovira poštivanje drugih i prihvačanje različitosti, jer kako i sama kaže to je ono što donosi mir u ljudska srca, a što je Bosni i Hercegovini danas veoma potrebno. 

O Suzaninom aktivizmom i duhu da učini nešto bolje za svoje mjesto, svjedoče mnogi.

Svoj rad u školi Suzana ne temelji samo na predavanjima lekcija i objašnjavanjima gramatičkih pravila, nego i na malo drugačijem radu, interaktivnom i projektnom. Duboko vjeruje u obrazovanje i želi ga učiniti pristupačnijim i zanimljivijim.

„Nakon Covid perioda, i nakon što je uvidjela kako su djeca, njihovi roditelji, ali i cjelokupna zajednica osamljeni i zatvoreni u svoje kuće, odlučila je učiniti nešto po tom pitanju. Oko Suzane su se okupile žene i mlade osobe koje sada već samostalno i volonterski rade sa djecom mlađeg uzrasta, organizuju različite aktivnosti, zabavnog i humanitarnog karaktera, promišljaju o infrastrukturi i nude praktična rješenja. Ono što je željela postići, pokrenuti ljude u lokalnoj zajednici, uspjelo je“, rekao nam je Mirza Malkočević, Lipničanin, trener i profesor. 

Također, Suzana nailazi na veliku podršku Mreže aktivnih zajednica koja ne propušta podržati sve njezine ideje.

„Ne postoji osoba u selu koja ne poznaje Suzanu. Ona prepoznaje potrebe i probleme i svojim aktivizmom želi da doprinese pozitivnim promjenama pa makar to bila i jedna akcija čišćenja dječijeg parka. Ona je stvarno pravi primjer kako se živi zdravi patriotizam i filantropija. Mene posebno oduševljava to što je veliki borac za ravnopravnost marginaliziranih grupa“, istaknula je Anita Šimić, direktorica Mreže aktivnih zajednica.

Suzana Ostojić je veoma posvećena majka i supruga, a ono što je najbolje opisuje je njena neiscrpna energija koju prenosi na sve oko sebe i nastoji uvjeriti ljude da kada rade za lokalnu zajednicu, zapravo rade za sebe

Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija